Share


Thursday, March 9, 2023

Recorder: The Marion Stokes Project

Marion Stokes (1929-2012) nam tussen 1977 en 2012 meer dan 70.000 VHS en Betamax-banden aan televisiebeelden op. Stokes, een rijke Afro-Amerikaanse, ooit lid van de communistische partij en producent/co-presentator van de regionale nieuwstalkshow “Input”, was ook een voormalig bibliothecaresse.


Live tv vastleggen en archiveren
Strokes was een lichtelijk obsessief persoon met een fascinatie voor nieuws en de verspreiding ervan. Het constant opnemen van nieuws begon met de komst van de 24-uurs nieuwszenders zoals CNN, FOX News en MSNBC. Nu het nieuws live en continue op tv in de huiskamer te zien is mocht er niets gemist worden. Maar belangrijker vond Stoker dat dit live nieuws gearchiveerd werd. In haar appartement in Philadelphia (V.S.) had zij verschillende tv's met een videorecorder, deze namen de nieuwszenders 24/7 op. De videobanden voorzag ze van Post-it-notities en werden in haar appartement gearchiveerd voor later gebruik.

Wat zien we terug?
In de documentaire “Recorder: The Marion Stokes Project (2019)” legt documentairemaker Matt Wolf de waarde en betekenis van Stokes' enorme archief uit. Hierin zien we ondermeer live verslagen van de Iraanse gijzelingscrisis in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979 voorbij komen. Ook zien we live beelden van de gebeurtenissen rond de aanslag op Ronald Reagan in 1981, het begin van de AIDS epidemie begin jaren 80 tot aan het bloedbad van de Sandy Hook school shooting in 2012, het jaar van Strokes` overlijden. Een briljant beeld is de scène waarin het beeld zich in vieren splitst om te laten zien hoe de aanslagen van 9/11 in realtime door verschillende nieuwskanalen werd getoond.


Stokes is een fascinerende, ongrijpbare hoofdrolspeelster. Ze was een kluizenaar die genoot van haar dagelijkse Martini’s. Haar zoon zegt in de documentaire over zijn moeder: "Het opnemen van live nieuws was voor mijn moeder een vorm van activisme". Hij legt ook uit dat zijn moeder nepnieuws zag als verspreiding van fascisme.

Kijk hier naar de trailer van "Recorder: The Marion Stokes Project". Op de website vind je meer informatie en de kanalen waar je deze documentaire kunt zien.

(Bron: https://www.theguardian.com)

Internet Archive
Een deel van Marion Stokes` collectie is gedigitaliseerd en beschikbaar op Internet Archive.

No comments:

Post a Comment